Header bags

Header bags of header zakken zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ze worden veel gebruikt in verkoopstellingen voor display van producten. Dit gaat van kammetjes tot kauwgom en van potloden tot en met posters.

Headerbags zijn in veel maten beschikbaar bij diverse groothandels. De zak is eigenlijk gemaakt uit een dubbelgeslagen folie en de bovenzijde wordt voorzien van een extra stevig stuk folie, ook wel kaart of header genoemd. Deze versteviging zorgt er voor dat er een ideale gewichtsverdeling is t.o.v. de haak waar de zak aan komt te hangen. De verstevigingsfolie wordt in de zak opgesloten door een zogenaamde "sonic seal". Deze seal wordt gemaakt door een radarwieltje mee te laten lopen op de machine.

Een headerbag kan worden gemaakt uit diverse soorten folies en kan ook bedrukt worden met een firmalogo, tekst of zelfs foto's. Bedrukte headerbags zijn een ideale marketing tool om een merk te "branden"

Zakken met header oftewel headerbags worden vrijwel niet meer in Nederland gemaakt, maar in lage lonenlanden als China, Vietnam, voormalige Oostbloklanden, maar toch ook nog in Duitsland en er zijn nog wat kleinschalige fabriekjes in Nederland.

Een belangrijk onderdeel van headerbags is de folie. Zoals u al in het andere hoofdstuk heeft kunnen lezen zijn er verschillende soorten folie voor headerbags naar gelang het uiteindelijke doel van de verpakking. Deze folie wordt ingekocht door de meeste fabrieken bij een fabrikant van folie of zij blazen de folie zelf. Na ontvangst van de grote moederrollen, worden de rollen op maat gesneden.

Als de headerbags voor de uiteindelijke eindgebruiker bedrukt moeten worden, dan moeten er eerst zogenaamde clichés gemaakt worden. Er zijn diverse druktechnieken maar flexo-druk en rotogravure druk zijn de meest gebruikte methodes voor het drukken van headerzakken. Na het drukken van de folie wordt deze getransporteerd naar de productiehal waar de machines staan voor het maken van de headerbags. Zoals u op de andere pagina kunt zien worden er vele vormen van headerbags geproduceerd. Wij noemen er enkele maar er zijn er nog veel meer. De gewenste vorm wordt direct op de headerbagmachine gemaakt.

Er zijn diverse machines verkrijgbaar voor het maken van headerzakken. Van relatief simpele waar nog veel handenarbeid bij komt kijken tot heel erg high tech machines die bij wijze van spreke "met het licht uit" kunnen produceren, m.a.w. daar komen geen of bijna geen mensenhanden meer aan te pas.

Nadat de order gereed is wordt deze per container verstuurd naar de eindgebruiker. Afhankelijk van de locatie van de fabriek kan dit tot wel 5 weken duren voordat de order op de plaats van bestemming is.

Headerbags of ook wel headerzakken worden geproduceerd uit de linkbare producten uit PP, OPP, CPP, LDPE en HDPE. Wanneer u op de link van het folie type klikt ziet u een algemene uitleg van de folie zoals vermeld op Wikipedia.

Folie Types

Voorbeelden van Toepassingen

Symbool

Hoge Druk

Polyethyleen

Plantenhoezen, Fleuribags en draagtassen

HDPE

Lage Druk

Polyethyleen

Draagtassen, geschenktassen, vuilniszakken, gripzakken, vlakke zakken, zijvouwzakken, boterhamzakjes, broodzakken, beugelzakken, verzendenveloppen, diepvrieszakken en verpakkingsfolies.

LDPE

Cast Polypropyleen

(CPP)

Transportverpakking zoals planten- en bloemenhoezen, magazine verpakking, vleeswarenverpakking, puntzakken, bodemvouwzakken, vacuum zakken, zakken met klep en tape, boterkuipjes, magnetronbestendige maaltijdbakjes, ook gebruikt als vezelmateriaal voor vloer- en wandbedekking alsmede autostoffering.

PP

Oriented Polypropyleen

(OPP or BOPP)

Displayverpakking voor de bloemen- en plantenindustrie, kristalheldere verpakking voor wenskaarten, vleeswarenverpakkingen, blokbodemzakken, headerbags, zakken met klep en tape, cd hoezen, dvd hoezen, lp hoezen en sigarettenverpakking.

PP

Dit is een normale headerbag, met een kopkaart aan de bovenkant en kan eventueel voorzien worden van een Euroloch of een gewoon gat t.b.v. ophangen in een verkoopstelling.  Headerbags zonder flap 
Dit is een headerbag met een speciaal sluit systeem. Er zit vlak onder de header een flap die over de folie van de voorzijde heen sluit. Op deze manier is de bodem van de zak sterker en kunnen er zwaardere goederen in verpakt worden. Uiteraard kan de flap voorzien worden van een kleefstrip. Headerbag met vouw
Deze headerbag heeft t.o.v. de normale headerbag een extra flap aan de onderzijde. Deze kan nadat de artikelen ingepakt zijn, omgeslagen worden en gesloten worden met een plakstrip. Ook kan er extra sterke tape op gemaakt worden zodat de zak niet meer open te maken is zonder te scheuren. Voor artikelen die beveiligd moeten worden gebeurt dit veel. Headerbag met flap